Zrození nové tůně s názvem Wave – Libná, Model Zdoňov

15. června 2020 | 0 komentářů

Tímto se na vědomost dává, že se po 2,5 dnech usilovné práce podařilo kolektivu krásných lidiček z mnoha koutů naší vlasti a porozumění vlastníků porodit včera, 14. 6. 2020 novou tůň Wave, na počest Rádia Wave, které nás dlouhodobě sleduje. Porod značně ulehčil minibagr a minitančík na hlínu.

Tůň je koncipována jako obtočná s hrází ve tvaru vlny v ose nivy – pro případ přívalu bude fungovat jako bezúdržbový, excentrický polder. Byla zřízena na travně i mokřadně slabé části jinak krásného mokřadu. Přesadili jsme všeho všudy dva blatouchy a jeden kostival. Opatření značně zvýší zádrž vody na předmětném profilu i biodiverzitu včetně rozšíření mokřadu. Lokalita je dobrá nálezem ropuchy obecné, pro kterou jsme stvořili perfektní biotop – litorál má dvě pásma a několik minitůní.

Vážky, ptáci, hmyzáci, zvířena i lidé z místa děkují moc prvnímu tůň buildingu na světě firmy PROTECHO Solutions, s.r.o. pod taktovkou Tomáše Poeka.

​V rámci akce jsme připravili ještě dvě další tůně pro jiného vlastníka a upravili drnáž u tůně Elko. Moc díky všem dobrovolníkům.

A zde již hotová krásná reportáž od ekosester Víravových: https://www.youtube.com/watch?v=pEtyHHB_8Z0&fbclid=IwAR0ZoqT9oG2NS6bkMA0dUTGy7y-X8QyzgnM1AsxfA6TanFsYyBNt2tmLfyw

Výmaz dna a hráze tůně jílem podle starých postupů.

Závěrečné foto – část osazenstva sleduje oslavně letící sluchátka vpravo nahoře.

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook

Spolupráce