Schůzka s klíčovými ministry zemědělství a životního prostředí nad Modelem Zdoňov

27. května 2019 | 0 komentářů

Po několika hodinách kopání. Jen lopatou to na celou ČR nepůjde, jakkoli je to zhotovení s nejmenší uhlíkovou stopou i velmi šetrné vůči přírodě či utužení půdy kolem ve srovnání se strojem.

Předseda Spolku Živá voda Jirka Malík se sešel s panem ministrem Tomanem asi před měsícem ohledně realizace Modelu Zdoňov (MZ) a jeho replikace. Z původních 30 minut sešlo a během 15 minut pan ministr projekt podpořil v místě samém, včetně toho, že by mohlo jít i o pilotní projekt. Dále máme konzultovat věc s panem náměstkem Kendíkem, což se stalo.

S panem ministrem Brabcem se Malík sešel 21. 5. Během 1 hod. a 15 minut jsme krom řešení azbestu v ČR probrali i Model Zdoňov. Přítomen byl i pan ředitel Státního fondu pro životní prostředí, zástupce odboru ochrany vod a místopředsedkyně Česká asociace na odstranění azbestu Ing. Zoja Guschlová. Realizace projektu MZ byla uvítána ze strany MŽP jako přínosná, stejně jako práce spolku s veřejností a projednávání možností replikace s veřejností. S replikací MZ na území státu je však spojena celá řada potíží, které jsme rozebírali. Doufejme, že se nám je podaří rozplést.

Pan ministr Brabec byl dále seznámen s novými čísly, které MZ přináší: MZ bude stát cca 90 mil Kč (v to nejsou započítány: cca 20% kofinance rybníků, výsadby mimolesní a lesní zeleně). Pokud bychom replikovali MZ na celou ČR – dostáváme dolní hranici od státu na cca 350 miliard Kč.

Připravujeme podrobnější tiskovou zprávu i přehled odhadů financování celoplošné zádrže vody v ČR, sledujte prosím proto dále náš web a FB.

 

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Facebook

Spolupráce